Champs-Élysées

De Champs-Élysées is de PC hoofdstraat van Parijs maar dan nog mooier met winkels, cafés, bioscopen en verschillende bezienswaardigheden. Heerlijk om op een zonnige dag de Champs-Élysées over te lopen.
De sfeer op de Champs-Élysées is luxe en elegantie. Tijdens je stedentrip Parijs is het echt een aanrader om de 1910 meter lange laan te bewandelen. Aan de Champs-Elysees vind je ook de tuinen van Tuileries, het Louvre en de Arc de Triomphe.
Op de Champs-Élysées worden tevens veel feesten gevierd. Het is onder andere de plek waar de Parijzenaren oudjaarsavond vieren en waar de militaire parades worden gehouden op 14 juli.

De Elysische Velden

In de 16e eeuw was het gebied van de Champs-Élysées niet meer dan een veld gelegen buiten het centrum van Parijs. In 1616 besloot Marie de Medicis om er een lange omzoomde baan met bomen aan te leggen die vanuit de Tuileries naar het oosten leidde. Deze route werd in 1667 heraangelegd door de bekende landschapsarchitect André le Nôtre.

De Champs-Élysées had in die tijd twee bijnamen namelijk ‘Grande Allée du Roule’ en ‘Grand-Cours’ omdat dit een plek was waar mensen graag gezien wilde worden en het nog steeds vrij geïsoleerd was. Er stonden nog maar weinig gebouwen in de omgeving. Pas in 1694 werd de naam officieel veranderd in Champs-Élysées, wat Frans is voor Elysische Velden. De naam verwijst naar de Griekse mythologie waar Elusia een plaats is waar helden vertoeven om te ontspannen.

In 1724 werd de Champs-Élysées verlengt tot aan de Chaillot heuvel, nu beter bekend als l’Étoile, de locatie van de Arc de Triomphe. De huidige vorm van de Champs-Élysées kwam pas in 1838 toen de Franse architect Ignaz Hittorf de tuinen van de Champs-Élysées aanlegden, er kwamen voetpaden, gaslampen en een fontein.

Het uiterlijk tot op de dag van vandaag

De meest recente veranderingen aan de boulevard werden in 1994 doorgevoerd door Bernard Huet. De zijstraten werden voetgangersvrije zones, een ondergrondse parkeergarage werd aangelegd en er werden nieuwe bomen geplant. Waar de auto’s nu rijden is sindsdien nog slechts de helft van de breedte van de boulevard.

Champs-Élysées openingstijden

De openingstijden van de winkels op de Champs-Élysées verschillen. Over het algemeen gaan de winkels tussen 10.00u en 11.00u open en sluiten deze weer om 22.00u.

 

Champs-Elysees

Deel dit bericht!

Tags: , , , ,


Andere mooie steden ontdekken?

Naast Parijs kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden